Duurzaamheidsklasse van houtsoorten

Op de site hebben we het vaak over de duurzaamheid van onze houtsoorten. We geven hierbij ook de duurzaamheidsklasse aan; deze klasse-indeling wordt gebruikt als aanduiding voor de resistentie van het kernhout tegen ongunstige omstandigheden. Hieronder leest u er meer over.

De duurzaamheidsklasse van houtsoorten wordt gebruikt als aanduiding voor de resistentie van het kernhout tegen ongunstige omstandigheden. Dit wordt gemeten door verschillende soorten onbehandeld hout onder vastgelegde testomstandigheden in contact te brengen met de grond en dan te registreren hoe lang het duurt voor het hout aangetast wordt.

Er zijn vijf duurzaamheidsklassen voor hout. Duurzaamheidsklasse I betekent dat het kernhout nog goed is na meer dan 25 jaar in contact te hebben gestaan met de grond.

  • Klasse 1: zeer duurzaam 25 jaar en langer
  • Klasse 2: duurzaam 15-25 jaar
  • Klasse 3: matig duurzaam 10-15 jaarI
  • Klasse 4: weinig duurzaam 5-10 jaar
  • Klasse 5: niet duurzaam 5-10 minder dan 5 jaar

Hoewel dit onafhankelijke testresultaten zijn, hebben wij in de praktijk gemerkt dat de duurzaamheid beïnvloed kan worden door de dikte van het hout en de omstandigheden waarin het hout geplaatst wordt. Mocht u vragen hebben, dan kunnen wij u hierover adviseren.